Hyppää pääsisältöön

Tuorekset - Hedelmistä hyvää!

Hedelmistä hyvää!
Syömällä erilaisia hedelmiä saat monipuolisesti erilaisia vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja kuituja. Myös mm. painonhallintaan on suureksi avuksi monipuolinen, kasvispitoinen ruokavalio. Hedelmät kuuluvat marjojen ja kasvisten ohella terveyttä edistävään ruokavalioon, joka vähentää riskiä sairastua mm. syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin. Painonhallintakin on monipuolisesti syövälle helpompaa. Suomalaiset ravitsemussuositukset ohjeistavat syömään päivittäin vähintään puoli kiloa kasviksia eli juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä – ja tästä määrästä noin puolet tulisi olla hedelmiä tai marjoja.

Syö hedelmiä osana jokaista ateriaasi
Usein kuulee sanottavan, että mitä värikkäämpi ateriasi on, sitä monipuolisemmin saat siitä ravintoaineita. Etenkin aivot rakastavat värikästä ruokaa. Ota hedelmät osaksi jokaista ateriaasi, jolloin tulet syöneeksi niitä kuin huomaamatta tarvittavan määrän.

Tässä muutamia ideoita:
·      Kokoa aamiaislautasellesi maustamatonta rahkaa sekä pilkottua ananasta ja melonia. Päälle vielä ripaus kaurahiutaleita.
·      Nauti välipalaksi Tuorekset Naposteluhedelmät. Tämä herkullinen ja sellaisenaan nautittava hedelmäsekoitus sisältää cantaloupe-, galia- ja hunajameloninpalasia sekä viinirypäleitä.
·      Koristele lounassalaattisi meloniviipaleilla. Valmista jälkiruoaksi herkullinen smoothie mangosta, banaanista, turkkilaisesta jogurtista ja appelsiinituoremehusta.
·      Haukkaa välipalaksi banaani.
·      Valmista päivälliselle jälkiruoaksi omenakaurahyvettä.
·      Nauti iltapalaksi maustamatonta jogurttia ja kiivihedelmää.

Hedelmistä monipuolisia terveyshyötyjä
Kauppojen hyllyt ovat täynnä upeita ja eri tavoin terveyttä edistäviä hedelmiä, joista tässä muutamia:

Appelsiini - sitrushedelmien kuningatar
Appelsiini on yksi terveellisimmistä kauppojen hyllyistä löytyvistä hedelmistä. Appelsiinit tarjoavat runsaasti vastustuskykyä lisäävää C-vitamiinia, luustoa vahvistavaa kalsiumia sekä erityisesti raskaana olevien naisten tarvitsemaa folaattia. Syödessäsi appelsiinin lohkoina tuoremehun sijaan, tulet saaneeksi ruoansulatusta edistävää kuitua. Appelsiinien syöminen on siis hyvä tapa lisätä vastustuskykyä sekä edistää kasvua kuten, luuston ja hampaiden muodostumista. Appelsiinin raudan imeytymistä vahvistava vaikutus on hyväksi etenkin niille, joilla on taipumusta anemiaan.

Avokado on hyväksi veren kolesterolille
Avokadon syömisellä voi vaikuttaa positiivisesti veren kolesteroliin, sillä siinä on paljon tyydyttymättömiä ja vain pieni määrä tyydyttyneitä rasvahappoja. Tyydyttymättömien rasvahappojen on todettu vakiinnuttavan hyvän kolesterolin määrää, alentavan huonon kolesterolin määrää ja kohentavan insuliiniherkkyyttä. Avokadosta saat myös silmien terveyttä edistävää luteiinia sekä lihaksistoa hellivää kaliumia.

Virkistystä melonista
Kurkkujen heimoon kuuluvat melonit ovat suosittu välipala herkullisuutensa ja virkistävyytensä ansioista. Vesimelonista suurin osa on vettä, mikä tekee siitä loistavan syötävän etenkin kuumina kesäpäivinä. Vesimelonissa on runsaasti immuunijärjestelmäämme vahvistavia antioksidantteja. Korkean kalium- ja B6-pitoisuutensa vuoksi on vesimeloni hyödyksi urheilijoille, lihaskramppeja ehkäisevän vaikutuksensa johdosta. Sokerimeloneihin kuuluva cantaloupemeloni sisältää runsaasti kaliumia, C-vitamiinia ja folaattia. Hunajameloni on cantaloupen lailla huikea C-vitamiinipommi.

Banaani on välipala vailla vertaansa
Hiilihydraattipitoinen banaani on helposti nautittava välipala, jolla on paikkansa etenkin urheilijan treenikassissa. Banaani sisältää mm. runsaasti sydäntä ja lihaksia huoltavaa kaliumia sekä immuunijärjestelmäämme vahvistavaa C-vitamiinia. Banaani on hyvin monikäyttöinen hedelmä, jota voit käyttää raaka-aineena esimerkiksi smoothie-ja rahkavälipaloissa tai vaikkapa gluteenittomien lettujen valmistamisessa.

Tutustu Tuorekset Naposteluhedelmiin ja muihin Tuorekset-tuotteisiin!


Lähteet:

www.terveyskirjasto.fi

www.ruokavirasto.fi

www.aivoliitto.fi

https://fineli.fi

www.hus.fi

https://syohyvaa.fi

https://askelterveyteen.com