Hyppää pääsisältöön

Tuorekset - Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Onko sinua aina kiinnostanut tietää missä tuotteemme on valmistettu tai mitä tuotteen sisällä oleva suojakaasu sisältää? Alla on lista meiltä yleisimmin kysytyistä kysymyksistä ja vastaukset niihin. Jos sinua kutkuttavaa kysymystä ei kuitenkaan löydy alla olevalta listalta, olethan yhteydessä kuluttajapalveluumme (kuluttajapalvelu@salico.fi).

Mistä löydän tuotteiden tuotetiedot?

Tuotetiedot löytyvät pakkauksista sekä kotisivuiltamme www.tuorekset.fi, kohdasta Tuotteet.

Mitä tuotteita Tuorekset tuoteperheeseen kuuluu?

Tuorekset tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä 9 tuotetta. Tuotevalikomassa on sellaisenaan käytettäviä tai pannulla sekä uunissa valmistettavia tuotteita.

Kuka tuotteita valmistaa?

Tuorekset valmistaa Salico Oy. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa Helsingin Kivikossa.

Mistä saa käyttövinkkejä ja reseptejä?

Katso käyttövinkit www.tuorekset.fi, kohdasta Reseptit.

Miten kasvikset kannattaa valmistaa?

Vain mielikuvitus on rajana. Tuorekset ovat heti käyttövalmiita joko keitettäväksi, paistettavaksi, uuniin laitettavaksi tai sellaisenaan syötäviksi. Sivuiltamme löytyy paljon herkullisia reseptejä, joita kannattaa kokeilla.

Miten kasvisten maku muuttuu kun niitä säilytetään pilkottuina keskenään?

Kaikki kasvikset ovat yksilöitä niin maun kuin niiden soluhengityksen näkökulmasta. Siksi olemme valinneet Tuoreksiin tarkoin sellaisia kasvisyhdistelmiä, jotka säilyvät hyvin keskenään ja maistuvat aina yhtä hyvältä kuin vastapilkotut kasvikset.

Kenelle Tuorekset on tarkoitettu?

Tuorekset on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossaan ja käyttää kasviksia nykyistä helpommin ja monipuolisemmin.

Mihin Tuorekset tuotteiden hinta perustuu?

Tuoresten käyttö ei välttämättä tulee yhtään sen kalliimmaksi kuin irtokasvistenkaan. Tuoreksissa kuluttaja ei maksa esikäsittelyhävikistä kuten siemenkodista, kannoista tai kuorista - etkä siitä jääkaappiin unohtuvasta puolikkaasta kasviksesta, joka päätyy biojäteastiaan. Koska Tuorekset nopeuttavat merkittävästi ruuanvalmistusta, ei kiire ole este tuoreiden kasvisten käytölle. Suomalaiset heittävät vuosittain jopa 22 miljoonaa kiloa kasviksia roskiin? Se, jos mikä on turhaa ruoan haaskaamista.

Sopiiko tuote vegaaneille?

Kyllä. Tuorekset eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita.

Miten varmistutte, että kasvikset on vastuullisesti tuotettu, eikä ole käytetty esim. lapsityövoimaa?

Hankimme raaka-aineet luotettavilta kasvistukkureilta ja viljelijöiltä Suomessa ja Euroopassa. Kaikki toimittajat sitoutuvat noudattamaan hankintamme eettisiä periaatteita.

Voiko Tuoreksia säilyttää avattuna, kuinka pitkään?

Tuorekset kannattaa käyttää saman tien, mutta niitä voi säilyttää muutaman päivän ajan jääkaapissa parasta ennen -päiväyksen puitteissa, kunhan suojaat kasvikset kuivumiselta esimerkiksi tiiviissä rasiassa tai kostutetun liinan alla.

Miten kauan Tuoreksista valmistettu ruoka säilyy?

Ruoka säilyy normaalin ruoan tapaan.

Pitääkö Tuoreksien olla kaupassa kylmäsäilytyksessä?

Ehdottomasti. Paras säilytyslämpötila Tuoreksille on 1-4 °C.

Miten Tuorekset säilyvät parhaiten?

Kotijääkaapin lämpötilan tulisi olla +2 - +6 °C. Tuorekset säilyvät parasta ennen -päiväykseen asti kotijääkaapissa ja kylmiössä, kun lämpötila on maksimissaan tuo + 6 ºC. Mitä kylmemmässä lämpötilassa tuotteet säilytetään, sitä paremmin ne säilyvät. Suosittelemmekin säilytyslämpötilaksi vähintään +1 ºC ja korkeintaan +4 ºC.

Miten pitkään tuotteet säilyvät?

Tuorekset säilyvät pakkauksiin merkittyihin parasta ennen -päiväyksiin saakka. Pakkauksissa on suojakaasu, jonka ansiosta riittävä säilyvyys voidaan taata. Tästä syystä tuotteet ovat tarkoitettu käytettäväksi yhdellä kertaa. Kun tuote avataan, suojakaasu ei enää suojaa tuotetta. Avatun pakkauksen säilyvyyttä voi arvioida haistamalla ja maistamalla tuotetta.

Mistä aineista muovipakkaus koostuu?

Tuorekset pakkaus on valmistettu elintarvikekäyttöön tarkoitetusta PET-muovista (polyeteenitereftalaatti) eli samasta materiaalista kuin virvoitusjuomapullot. Yli 75% pakkauksen muovimateriaalista on kierrätettyä muovia.

Millä Tuorekset on pesty tuotantolaitoksella?

Tuorekset pestään puhtaalla HSY:n verkosta otettavalla vesijohtovedellä. Vettä kuluu huomattavasti vähemmän kuin kotona kasviksia pestessä, sillä pesemme kerralla paljon enemmän kasviksia.

Imeytyykö suojakaasua kasviksiin?

Suojakaasussa on samoja kaasuja kuin ilmassa, jota hengitämme. Suojakaasu on siis ihmiselle täysin vaaratonta eikä sitä imeydy kasviksiin lukuun ottamatta kaasun sisältämää happea, jota kasvi käyttää hitaassa soluhengityksessään.

Voiko Tuorekset tuotteissa muhia bakteereita, koska ne ovat valmiiksi käsiteltyjä?

Tuorekset valmistetaan erittäin korkean hygienian tuotantotiloissa. Kaikki kasvikset pestään huolellisesti ennen pakkaamista hygieeniseen pakkaukseen. Siksi mikrobien pääsy kasviksiin on äärimmäisen epätodennäköistä. Jotkin kasvikset sisältävät kuitenkin luonnostaan ihmiselle vaarattomia bakteereja, joita ei tietenkään voida poistaa niistä kokonaan. Bakteerien lisäksi kasviksissa on luonnostaan hiivoja ja homeita. Nämä ovat tyypillisesti syy tuotteen syömäkelvottomuuteen joitakin päiviä parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Syömäkelvottoman tuotteen tunnistaa hajun ja ulkonäön perusteella. Tarkkailemme tuotteiden mikrobiologista säilyvyyttä jatkuvasti.

Mitä suojakaasussa on?

Suojakaasussa on samoja kaasuja, joita ilmakehästä löytyy ja joita hengitämme. Suojakaasussa hapen ja typen määrää muutetaan siten, että kasvikset säilyvät tuoreina. Suojakaasu on siis täysin vaaratonta.

Miten tuote säilyy kesähelteellä mökkimatkalla?

Tuorekset ovat nimensä mukaisesti tuoretuotteita, jotka voivat parhaiten viileässä. Kuljeta Tuorekset siis kylmälaukussa.

Onko suojakaasu myrkyllistä?

Tuorekset rasian suojakaasu ei ole myrkyllistä. Siinä on samoja kaasuja kuin ilmassa, jota hengitämme mutta eri suhteessa.

Miten huolehditte tuotantohygieniasta?

Tuorekset valmistetaan Helsingin Kivikossa Salico Oy:n modernissa tuotantolaitoksessa.

Sisältävätkö Tuorekset-tuotteet allergeeneja?

Tuorekset eivät sisällä allergeeneja tai jäämiä allergeeneista.

Voinko antaa Tuoreksia lemmikilleni, esimerkiksi hamsterille?

Kyllä voit, totta kai.

Ovatko Tuorekset valmiiksi maustettuja? Ovatko ne valmiiksi suolattuja?

Tuoreksissa on vain kasvisten oma maku. Niissä ei ole mausteita eikä lisäaineita.

Miksi mukana on outoja kasviksia, kuten paksoi?

Kasviksia on hyvä syödä monipuolisesti, kaikkia värejä. Tämä takaa ruokavalioon oikean määrän eri vitamiineja ja kivennäisaineita ja muita ravinteita. Kasvisten avulla saa nopeasti vaihtelua arjen syömiseen, mutta harvinaisempia kasviksia tulee ostettua harvemmin. Siksi olemme valinneet mukaan myös vähän harvinaisempia kasviksia.

Tarvitsevatko kasvikset eri kypsennysajat? Joudunko siis jättämään pakkauksesta osan kasviksista odottamaan pidemmän kypsennysajan vaativien kasvisten kypsymistä?

Olemme ajatelleet asian puolestasi. Kaikki samassa pakkauksessa olevat Tuorekset kypsyvät samassa ajassa.

Tarvitseeko tuotteita pestä?

Tuotteita ei tarvitse pestä ennen käyttöä. Tuotteet ovat valmiiksi pestyjä ja sellaisenaan käyttövalmiita.

Vaihteleeko valikoima vuodenaikojen mukaan? Entä tuotantomaat?

Tuorekset valikoima muuttuu jatkuvasti trendien ja sesonkien mukaan. Olemme kartoittaneet parhaan raaka-ainetoimittajan kotimaasta tai Euroopasta niin että useimpia tuotteita on ympärivuotisesti saatavilla, satokausien mukaan.

Mikä on Tuoresten kotimaisuusaste? Kuinka moni tuotteista on kotimainen?

Kaikissa Tuorekset tuotteissa on suomalaisesta työstä kertova avainlippumerkki. Tämän merkin saamiselle on minimivaatimuksena 50% kotimaisuusaste, joten kaikki Tuorekset tuotteet täyttävät tämän ja monet reilusti. Kotimaisia kasviksia käytetään aina kun niitä on satokausittain saatavilla ja ne käyttöominaisuuksiltaan soveltuvat Tuorekset tuotteisiin.

Miksei ole suurempia pakkauksia?

Kokeilimme eri pakkauskokoja tuotekehitysvaiheessa. Valitut pakkauskoot ovat sellaisia, että ne tulevat useimmissa kotitalouksissa käytetyksi kerralla. Näin minimoidaan hävikkiä.

Voinko hyödyntää pakkauksen jotenkin? Voiko sen pestä pesukoneessa?

Pakkaus lajitellaan muovinkeräykseen. Pakkausta ei kannata pestä pesukoneessa, sillä se ei kestä kuumaa. Muista kierrättää. Odottelemme mielenkiinnolla Tuorekset-rasioihin liittyviä niksejä. Sopisiko se vaikkapa rairuohon kasvattamiseen?

Voiko muovipakkauksen kierrättää? Mihin kierrätysastiaan laitan muovipakkauksen?

Pakkaus lajitellaan muovinkeräykseen. Rasia ja kansimuovi on hyvä irrottaa toisistaan ennen keräysastiaan laittamista sillä ne ovat eri muovimateriaaleja.

Miten paljon ravintoainehävikkiä aiheutuu siitä, että kasvikset on säilytetty pilkottuna?

Pilkotut kasvikset hajottavat hitaassa happea kuluttavassa soluhengitysprosessissa hiilihydraatteja hiilidioksidiksi ja vedeksi. Tämä prosessi kuluttaa siis hyvin hitaasti kasviksen hiilihydraattivarastoja ja samaa tapahtuu myös kokonaisille kasviksille jatkuvasti. Suojakaasun alhainen happipitoisuus kuitenkin hidastaa oleellisesti tätä prosessia. Vitamiinien säilyminen on kasvilajikohtaista eikä siitä ole paljon tutkimustietoa. Esimerkiksi nauriilla ja lantulla ei havaittu suojakaasussa säilytettynä C-vitamiinin hajoamista 10 päivän aikana (norjalainen tutkimus vuodelta 2015).

Miksi väitätte, että Tuorekset vähentävät hävikkiä?

Suomalaiset heittävät joka vuosi 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin. Ajanpuute, suunnitelmien muutokset tai niiden puute ovat yleisimmät syyt kompostin ruokkimisen taustalla. Eniten ruokaa heittävät pois yksin asuvat naiset sekä perheelliset. Tuorekset pyrkivät estämään tätä ongelmaa kun pakkauksen sisältö käytetään kokonaisuudessaan ruokaan, jolloin hävikkiä ei pääse syntymään leikkaamisen eikä pilaantumisen muodossa.

Onko tuote mielestänne ekologinen?

Kyllä on! Tuorekset on pakattu muovirasiaan ja tämä voi herättää ajatuksen luonnonvarojen tuhlaamisesta. Herkät tuoretuotteet vaativat kuitenkin pakkaukselta paljon. Tutkimme tuotekehitysvaiheessa useita eri pakkausvaihtoehtoja ja toistaiseksi muut pakkausmateriaalit eivät ole osoittautuneet riittävän laadukkaiksi. Pakkauksen ja sen erityisen hengittävän kannen tehtävänä on suojella kasviksia, säilyttää niiden laatu sekä näyttää mahdollisimman hyvin, mitä kuluttaja on ostamassa. Laadukkaan pakkauksen ansiosta tuote myös säilyy pidempään ja tämä vähentää hävikkiä sekä kaupassa että kotona. Emme ylipakkaa tuotteita. Pakkaamme rasiat täyteen ja ne sisältävät 100 % syötäviä kasvisten osia ilman kuoria, kantoja, siemenkotia ja muita syömättä jääviä osia. Pakkauksessa käytetty muovimateriaali on yli 75% kierrätettyä muovia.

Eikö tulisi halvemmaksi ostaa kasvikset irtonaisina?

Tuorekset tuotteissa kuluttaja maksaa vain käytettävistä kasvinosista. Kasvisten käsittelyyn käytetty vaiva ja aika ovat useimmille ihmisille kasvisten käyttöä vähentäviä asioita, joten Tuorekset tuotteiden avulla pyrimme pienentämään tuota kynnystä.

Kannattaako pilkottuja kasviksia kuljetella ympäri Suomea kun ne säilyvät niin vähän aikaa?

Tuorekset jaellaan päivittäistavarakaupan logistiikassa ja ne saapuvat yhtä tuoreina niin Helsinkiin kuin Ouluun. Täysiin rasioihin pakatut ja kuljetuslaatikkoihin tiiviisti ladottavat Tuorekset kulkevat muiden tuotteiden mukana tehokkaasti ilman hukkatilaa.

Miksei tuotetta ole pakattu biohajoavaan pakkaukseen?

Pakkaustapa on tarkoin valittu ja kuluttajilla testattu. Pakkauksen tehtävä on suojata tuotetta. Tuorekset säilyvät parhaiten juuri niitä varten suunnittelussa, riittävän tukevassa muovirasiassa, jossa on kasvien soluhengitys huomioiden valmistettu hengittävä kalvo. Rasiasta näkee hyvin kasvisten kunnon eivätkä kasvikset painu kasaan. Oikean tyyppinen pakkaus vähentää hävikkiä sekä kaupassa että kotona. Ruoan pilaantuminen on ympäristönäkökulmasta ylivoimaisesti huonoin vaihtoehto.

Miksi tuote on pakattu muoviin?

Pakkaustapa on tarkoin valittu ja kuluttajilla testattu. Pakkauksen tehtävä on suojata tuotetta. Tuorekset säilyvät parhaiten juuri niitä varten suunnittelussa, riittävän tukevassa muovirasiassa, jossa on kasvien soluhengitys huomioiden valmistettu hengittävä kalvo. Rasiasta näkee hyvin kasvisten kunnon eivätkä kasvikset painu kasaan. Oikean tyyppinen pakkaus vähentää hävikkiä sekä kaupassa että kotona. Ruoan pilaantuminen on ympäristönäkökulmasta ylivoimaisesti huonoin vaihtoehto.

Mihin kasvisten pilkkomisesta tuleva leikkuuhävikki käytetään tehtaallanne?

Osittain pystymme hyödyntämään hävikkiä tuotteisiin kuten esimerkiksi muruissa, joissa lähes koko kukkakaali- ja parsakaaliraaka-aine pystytään hyödyntämään. Sellaiset raaka-aineet, joita ei ole mahdollista käyttää tuotteisiin, toimitetaan biokaasun valmistukseen. Leikkuhävikkimme määrä vastaa n. 1/6 tehtaamme energian tarpeesta.

Onko tuotteet valmistettu Suomessa? Missä?

Kaikki Tuorekset tuoteperheen tuotteet on valmistettu tehtaallamme Helsingin Kivikossa.

Mistä raaka-aineet ovat peräisin?

Hankimme Tuorekset tuotteiden raaka-aineet satokausien mukaan eri maista korkealaatuisten eurooppalaisten kasvistukkujen kautta. Syksyllä pystymme hankkimaan osan raaka-aineista myös kotimaisena.

Voiko tuotteita pakastaa?

Tuorekset ovat parhaimmillaan tuoreina, joten niiden pakastamista ei suositella, koska niiden rakenne kärsii sulattamisen jälkeen. Pakastevihannekset ja- kasvikset kuumennetaan ennen pakastamista, jolloin ne käyttäytyvät hieman eri tavalla kuin tuoreet kasvikset pakastettuna. Tuoreksista valmistettua ruokaa voi kuitenkin pakastaa samalla tavalla kuin muutakin vastaavaa kasvisruokaa.

Voiko tuotteita käyttää parasta ennen päivän jälkeen?

Tuorekset rasiaan on merkitty parasta ennen -päivä. Oikein säilytettynä Tuorekset säilyvät pidempäänkin mutta parhaimmillaan ne ovat tietysti tuoreena. Tuoreuden voi tarkistaa tuotetta katsomalla ja haistamalla.