Hyppää pääsisältöön

Tuorekset - Kasvistensyönti kannattaa

Kasvistensyönti kannattaa
Monipuolisen ruokavalion tulisi kuulua jokaisen ihmisen elämäntapoihin. Kun syömme monipuolisesti kasviksia, marjoja, maitotuotteita ja täysjyväviljavalmisteita jaksamme paremmin ja sairastamme vähemmän.

Kasvisten syönti maksaa itsensä takaisin
Monipuolisen ruokavalion tulisi kuulua jokaisen ihmisen elämäntapoihin. Syödessämme monipuolisesti jaksamme paremmin ja sairastamme vähemmän. Monipuolisella ruokavaliolla tarkoitetaan sitä, että ihminen syö runsaasti kasviksia, marjoja, maitotuotteita ja täysjyväviljavalmisteita. Sen sijaan, että tuijottaisimme yksittäisten päivien ruokavaliota, kannattaa omia valintoja tarkastella pidemmällä aikavälillä. Yksi helposti muistettava perussääntö on: kun lautaselle katettu ruoka on värikästä, on se samalla myös monipuolista. Silloin saamme monipuolisesti eri vitamiineja ja hivenaineita. Kasaa siis lautasellesi erivärisiä kasviksia!

Terveyden ylläpitäminen ja edistäminen
Kasviksilla, juureksilla ja marjoilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kasviksissa on runsaasti erilaisia suojaravintoaineita kuten eri vitamiineja, flavonoideja, kivennäisaineita ja kuituja. Kasvikset auttavat elimistöä toimimaan kunnolla. Esimerkiksi tietyissä kasviksissa oleva kalium ja magnesium osallistuvat esimerkiksi hermojen ja lihasimpulssien säätelyyn. Jaksamme paremmin, kun elimistömme toimii kunnolla. Jos ihmisen elimistö ei saa tarvitsemiansa kivennäisaineita ja ravintoaineita, on se tavallista alttiimpi erilaisille sairauksille.

Kasvistensyönnin suojaavasta vaikutuksesta sairauksia vastaan 
on saatu viitteitä. Suomalaiset ravitsemussuositukset ohjeistavat nauttimaan juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sekä sieniä vähintään puoli kiloa päivässä. Runsaastikasviksia, hedelmiä ja marjoja syövillä ihmisillä on pienempi riski sairastua esimerkiksi syöpiin tai sydän- ja verisuonitauteihin. Tietyissä kasviksissa kuten esimerkiksi avokadossa, maississa, herneissä ja palsternakassa on kuitua, jolla on tärkeä rooli ihmisen hyvinvoinnissa. Riittävästä kuidun saannista on hyötyä, sillä se auttaa pitämään kolesterolin sallituissa rajoissa. Kuitupitoinen ruoka ehkäisee myös sydän- ja verisuonitautien syntymistä.

Kasviksilla on merkittävä rooli painonhallinnassa. 
Painon pitäminen normaalin rajoissa auttaa ehkäisemään mm. kakkostyypin diabeteksen kehittymistä.

Tuorekset tuotteilla värikkyyttä ruokavalioon
Monipuolisen ruoan valmistaminen ei ole vaikeaa tai työlästä. Tuorekset tuotteilla valmistat värikkään aterian käden käänteessä. Tuorekset ovat käyttövalmiita kasviskokonaisuuksia, joiden avulla säästyt kuorimiselta ja pilkkomiselta. Kasvispainotteisen ruoan valmistaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.