Hyppää pääsisältöön

Tuorekset - Oikeanlainen säilytys pitää kasvikset tuoreina

Oikeanlainen säilytys pitää kasvikset tuoreina
Oikealla tavalla säilytetyt kasvikset pysyvät pidempään maukkaina ja syömäkelpoisina. Kasvisten säilyttämisessä kannattaa huomioida lämpötilat, valo ja hedelmistä erittyvä etyleeni. Oikealla tavalla säilytetyt kasvikset pysyvät pidempään maukkaina ja syömäkelpoisina. Vanhetessaan kasvikset nuukahtavat, kellastuvat ja menettävät maukkautensa.

Etyleeni nopeuttaa kasvisten pilaantumista
Etyleeni on kasvien hengityksessä syntyvä kaasu, jonka määrä vaihtelee eri kasvien välillä. Sen lisäksi, että etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä, edesauttaa se myös kasvisten pilaantumista. Runsaasti etyleeniä sisältävät kasvikset ovat haitaksi tätä kaasua huonosti sietäville kasviksille aiheuttaen esimerkiksi kukkien vanhenemisen, persiljan kellastumisen ja muutoksen porkkanan maussa. Runsaasti etyleeniä tuottavia ovat mm. tomaatti, banaani, persikka, päärynä ja mango. Etyleenille arkoja ovat esimerkiksi mandariini, kurkku ja peruna. Näin ollen esimerkiksi kurkut ja tomaatit eivät sovellu säilytettäväksi lähekkäin. Tomaattien erittämä etyleeni kypsyttäisi ja vanhentaisi kurkut lyhyessä ajassa vaikuttaen negatiivisesti myös kurkun makuun. Etyleenin aiheuttamia haittoja voidaan vähentää pitämällä etyleeniä runsaasti tuottavat ja tästä kaasusta kärsivät kasvikset etäällä toisistaan. Homehtuneet ja vioittuneet kasvikset tuottavat erityisen paljon etyleeniä, joten ne kannattaa ottaa muiden joukosta pois.

Säilytyslämpötilalla on väliä
Kasviksilla on yksilölliset ihannesäilytyslämpötilat. Tomaatit, banaanit ja kurkut on hyvä säilyttää huoneenlämmössä, sillä niiden maku ja koostumus kärsii jääkaapissa. Varsinkin kurkku muuttuu jääkaapin kylmyydessä nopeasti vetiseksi. Kurkun ympärillä olevaa muovikäärettä ei kannata poistaa, sillä se estää nesteen haihtumista kurkusta. Sitrushedelmät menettävät kosteutta huoneenlämmössä, joten niitä kannattaa pitää viileässä, 10–14 °C:ssa. Salaatit on hyvä säilyttää muovipusseissaan jääkaapin vihanneslokerossa, jolloin salaatin lehdet pysyvät sopivan kosteina ja virkeinä. Muovilokerossa säilyttäminen suojaa salaattia myös mahdolliselta, muista kasviksista erittyvältä etyleeniltä. Pilkotut ja kuoritut kasvikset tulee säilyttää aina jääkaapissa. Esimerkiksi halkaistu meloni säilyy jääkaapissa muutaman päivän, kun leikkuupinnan peittelee muovikelmulla.

Suojaa kasvikset suoralta auringonvalolta
Hedelmäkori kannattaa pitää paikassa, johon ei pääse suoraa auringonvaloa. Liiallinen valo nopeuttaa hedelmien pehmenemistä ja pilaantumista. Valo aiheuttaa myös perunoiden vihertymistä. Vihertynyttä perunaa ei saa syödä, sillä se sisältää glykoalkaloideja, kuten kakoniinia ja solaniinia, jotka voivat suurina määrinä olla terveydelle haitallisia.

Tuorekset kasvissekoitukset pitävät kylmästä
Oletko jo kokeillut Tuorekset kasvissekoituksia ruoanlaitossa? Tuorekset ovat täysin käyttövalmiita kasvissekoituksia, joiden avulla vältyt kasvisten pesemiseltä, kuorimiselta ja pilkkomiselta. Suosittelemme säilyttämään Tuorekset jääkaapissa 1–4 °C:n lämpötilassa. Avaamattomana tämä tuoretuote säilyy vähintään parasta ennen-päiväykseen asti. Ilmatiivis pakkaus sisältää suojakaasua, jonka ansiosta kasvikset säilyvät raikkaina ja tuoreina.