Hyppää pääsisältöön

Tuorekset - Ruokahävikkiä pienentämässä

Tuorekset ruokahävikkiä pienentämässä
Jopa 30 % maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy hävikiksi. Suomessa ruokahävikkiä syntyy noin 360 miljoonaa kiloa vuodessa tarkasteltaessa koko ruokaketjua. Salicon Tuorekset tuoteperhe koostuu erilaisista käyttövalmiista kasvissekoituksista, jotka on kehitetty vähentämään kasviksiin liittyvän ruokahävikin syntymistä kotitalouksissa. Jopa 30 % maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy hävikiksi. Ruokahävikillä tarkoitetaan siis ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista. Suomessa ruokahävikkiä syntyy noin 360 miljoonaa kiloa vuodessa tarkasteltaessa koko ruokaketjua. YK ja EU ovat ottaneet tavoitteekseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen pääseminen vaatii ruokahävikin vähentämistä koko ruokaketjussa, olipa kyseessä sitten ruoantuottaja, kauppa, ravintola tai kuluttaja.

Tuoreksilla edistät niin sinun omaa kuin ympäristönkin hyvinvointia
Merkittävin osa Suomessa syntyvästä ruokahävikistä (noin 30 %) syntyy kotitalouksissa, joissa syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Suuri osa tästä pois heitetystä ruoasta on vihanneksia, juureksia, perunoita yms. Salicon Tuorekset tuoteperhe koostuu erilaisista käyttövalmiista kasvissekoituksista, jotka on kehitetty vähentämään kasviksiin liittyvän ruokahävikin syntymistä kotitalouksissa. Tuorekset tuotteiden pakkauskoot on kehitetty siten, että kasviksia olisi juuri sopiva määrä yhdelle aterialle erikokoiset kotitaloudet huomioiden. Moni tietää kuinka helposti yksittäin ostettujen isokokoisten kasvisten loppuosat unohtuvat jääkaapin perukoille pilaantumaan, päätyen sieltä sitten hyödyntämättöminä biojätteeseen tai pahimmassa tapauksessa sekajätteeseen. Esimerkiksi 4-7 erilaisesta kasviksesta koostuvilla Tuorekset kasvissekoituksilla valmistat helposti monipuolisen aterian ilman kasviksista syntyvää hävikkiä.

Kasviksia suositellaan syötäväksi vähintään puoli kiloa päivässä.
Tuorekset ovat vahvasti tukemassa tämän toteutumista. Tuorekset kasvissekoituksia on mahdollista hyödyntää monipuolisesti ja kehittämmekin jatkuvasti uusia käyttövinkkejä ja reseptejä kotikokkaajien iloksi. Moni kokee uudet ideat tervetulleiksi, koska arjessa ruoanlaitto urautuu helposti muutaman tutuksi tulleen ruokalajin ympärille. Tuorekset tuotteita voi kuluttaja hyödyntää hyvinkin kekseliäästi ruoanlaitossa. Vaikka ruokasuunnitelmiin tulisikin muutos, voi Tuorekset tuotteen hyödyntää monella muullakin tavalla, ja näin hävikkiä ei pääse syntymään käyttämättömästä elintarvikkeesta. Esimerkiksi Tuorekset Kukkakaalimurulla voi korvata keitetyn riisin, siitä voi valmistaa risoton, pizzapohjan tai rieskan. Kukkakaalimurua voi käyttää myös krutonkien tapaan sosekeiton lisukkeena. Juuri tämä Tuorekset tuotteiden monikäyttöisyys madaltaa kynnystä ujuttaa erilaisia kasviksia päivittäiseen ruokavalioon sekä auttaa vähentämään kotitalouksissa syntyvää ruokahävikkiä.

Ruokahävikin syntyminen minimoidaan myös Tuorekset tuotteiden valmistuksessa
Lähtökohtaisesti kaikki syötäväksi sopivat kasvisten osat tulevat hyödynnetyiksi valmistuksessamme. Esimerkiksi parsa- ja kukkakaalinuppujen valmistuksesta jääneet ravinteikkaat kantaosat hyödynnetään Tuorekset Kukkakaali- ja Parsakaalimurussa. Tai esimerkiksi porkkanapölkkyjen valmistuksessa syntyvistä pienistä porkkanan palasista valmistetaan porkkanaraastetta. Tomaattiviipaleiden valmistuksessa tomaatin hattuosat kerätään talteen ja hyödynnetään tomaattikuutioiden valmistuksessa. Puhdasta tehtaalta lähtevää biojätettä, kuten kasvisten kuoriosia, hyödynnetään energiantuotannossa. Biojätteen avulla pystymme kattamaan noin 1/6 tehtaamme energiankulutuksesta.

Lisää tehtaamme toiminnasta voit lukea artikkelista: Tuorekset on valmistettu Helsingin Kivikossa - Meillä on avainlippu!