Hyppää pääsisältöön

Tuorekset - Texmex-ruoka hurmaa maullaan ja värikkyydellään

Texmex-ruoka hurmaa maullaan ja värikkyydellään
Texmex-ruokaan kuuluu olennaisena osana tomaattisalsa, guacamole sekä maissiletut, mutta mitä muuta niihin liittyy? Värikäs ja vivahteikas texmex-ruoka on jo pitkään pysytellyt suomalaisten suosiossa. Kenties guacamole, maissiletut ja tomaattisalsa ovat sinunkin lempiherkkujasi. Texmex-termissä yhdistyvät sanat Texan ja Mexican, mikä kertoo amerikkalaismeksikolaisesta makumaailmasta. Tämä yhdysvaltalainen ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita meksikolaisesta ruokaperinteestä, jota ovat olleet luomassa sekä Meksikon alkuasukkaat että maanvalloittajina myöhemmässä vaiheessa toimineet portugalilaiset ja espanjalaiset. Meksikolainen ruoka kietoutuu pitkälti ohueksi kaulittujen leipien ja hyvin maustettujen täytteiden ympärille. Mausteina käytetään paljon mm. inkivääriä, korianteria, kanelia, neilikkaa, chiliä ja limettiä. Ateriaa täydentävät myös erilaiset lisukkeet, kuten ranskankerma, guacamole ja salsat.

Tässä herkullisia ruokaideoita texmex-pöytään:

Guacamole 
on täyteläinen avokadosta valmistettu tahna, joka sopii niin leipien täytteiksi kuin lisukkeeksi aterian kylkeen. Guacamole tulee valmistaa kypsistä avokadoista, jotta koostumuksesta saadaan oikeanlainen. Hedelmäliha lusikoidaan kulhoon yhdessä kuutioidun makean tomaatin ja hienonnetun sipulin kanssa. Ainekset on hyvä sekoittaa sauvasekoittimella, jolloin seoksesta saadaan aikaiseksi tahna. Guacamolen saa täyteläisen makuiseksi ripauksella suolaa ja mustapippuria sekä lorauttamalla joukkoon limetin mehua ja ranskankermaa.

Tortillat 
ovat ohuita ja usein kämmenen kokoisia pannulla paistettavia leipiä, joiden valmistuksessa voidaan käyttää niin vehnä- tai maissijauhoja. Meksikolaiset täyttävät tortillansa tavallisesti kanalla, friteeratulla kalalla, porsaan- tai naudanlihalla. Mukaan mahtuvat myös pavut ja kasvikset.

Quesadillat 
ovat kaksinkertaiseksi taitettuja tortilloja, joiden väliin nostellaan kasvisten, papujen ja lihan lisäksi myös juustoa. Quesadillat kuumennetaan pannulla, jolloin välissä oleva juusto kiinnittää sulaessaan leivänpuolikkaat täytteineen toisiinsa. Quesadillat leikataan tavallisesti kolmion muotoisiksi annospaloiksi.

Burrito 
on herkullisilla lisukkeilla täytetty taskumainen leipä. Ohut tortillaleipä täytetään ensin maustetulla lihalla tai kalalla, pavuilla, kasviksilla ja juustoraasteella. Lopuksi leipä taitellaan täytteiden ympärille, mikä tekee burritosta helposti syötävän. Oletko muuten valmistanut jo arvostetun kokin ja ruokakirjailijan HannaGullichsenin herkullisia kasvisburritoja?

Tacoista 
puhuttaessa tarkoitetaan tavallisesti joko pehmeitä tai kovia maissitortilloja, jotka voidaan täyttää itselleen mieluisalla tavalla. Herkulliset tacot voidaan valmistaa myös Tuorekset Kukkakaalimurusta. Tutustu kukkakaalitacojen reseptiin tästä.

Salsa 
on täydellinen yhdistelmä happamuutta ja mausteita, jonka valmistamiseen tarvitset pieneksi kuutioitua tomaattia ja sipulia, lorauksen limemehua, chiliä ohuina siivuina, hienonnettua korianteria ja ripauksen suolaa. Oletko jo kokeillut valmiita Tuorekset Tomaattisalsoja, joiden avulla saat illanistujaisiin täydellisen tuoreet ja maukkaat salsat nopeasti ja vaivattomasti? Salsoista on sekä mieto että tulinen versio.

Värikkäät kasvikset ovat tärkeä osa texmex-ruokaa. Tuorekset kasvissekoitusten ansiosta loihdit täytetyt leivät ja kasvislisukkeet nopeasti ja helposti. Tuorekset ovat täysin käyttövalmiita, joten sinun ei tarvitse pestä, kuoria tai pilkkoa itse mitään. Tutustu Tuorekset tuotteisiin!