Hyppää pääsisältöön

Tuorekset - Tunnetko jo ravinnerikkaan lehtikaalin?

Tunnetko jo ravinnerikkaan lehtikaalin?
Lehtikaalissa on paljon elimistön puolustuskykyä lisäävää C-vitamiinia sekä rautaa, kalsiumia ja proteiinia. Kähärälehtinen lehtikaali on vanha viljelykasvi, jota on viljelty ainakin antiikin Rooman ajoista lähtien. Tämä ravintoaineita täynnä oleva, tummanvihreä tai punertava kaalikasvi on kasvattamassa suosiotaan myös Suomessa. Lehtikaali on meillä vielä heikosti tunnettu ja vähän hyödynnetty, mutta Yhdysvalloissa on lehtikaali ollut jo useamman vuoden ajan listattuna trendikkäimpien raaka-aineiden joukkoon.  

Lehtikaalion todellista superruokaa. 
Siinä on paljon elimistön puolustuskykyä lisäävää C-vitamiinia sekä rautaa, kalsiumia ja proteiinia. Lehtikaalin sanotaankin päihittävän ravintorikkaudellaan monet muut salaatit, kuten esimerkiksi jäävuorisalaatit. Lehtikaalin tummanvihreä väri kertoo, että siinä on paljon rautapitoisia, yhteyttäviä viherhiukkasia. Erityisesti aivomme rakastavat värikästä ruokaa, kuten paprikaa, tomaattia, porkkanoita ja tummanvihreitä vihanneksia, ja tätäkin ajatellen on lehtikaali hyvä raaka-ainevalinta.Lehtikaalissa on myös runsaasti kuitua, joka tekee hyvää ruoansulatuselimistölle.Terveellisyytensä lisäksi on lehtikaali todellista lähiruokaa, sillä se sopiierinomaisesti Suomessa viljeltäväksi.

Miten lehtikaalia voidaan hyödyntää ruoanlaitossa?
Lehtikaalia voidaan käyttää sekä kypsennettynä että raakana. Se sopii raaka-aineeksi niin wokkeihin, salaatteihin, munakkaisiin, piirakoihin, smoothieihin kuin keittoihinkin. Vain mielikuvitus on rajana. Esimerkiksi lehtikaalisipsit ovat herkullinen naposteltava.

Lehtikaalisipsit 4 hengelle

Raaka-aineet
200 g lehtikaalia
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä

Valmistusohje
1.    Huuhtele lehtikaalit ja poista niistä kova lehtiruoti. Revi lehtikaalin lehdet palasiksi kulhoon. Sekoita öljy ja seesaminsiemenet lehtikaalin joukkoon. Sekoita huolellisesti.
2.    Levitä lehtikaalin palaset tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille.
3.    Paista 20–25 minuuttia 150-asteisessa uunissa. Lehtikaalisipsejä on hyvä käännellä puolessa välissä paistamista, jotta ne paahtuvat tasaisesti.

Raaka lehtikaali kannattaa pehmentää
Jos olet aikeissa valmistaa raa’asta lehtikaalista esimerkiksi salaatin, kannattaa sen karkea rakenne pehmentää hiertämällä. Aloita poistamalla kovat lehtiruodit ja revi lehtiosat pieniksi paloiksi kulhoon. Lorauta lehtien joukkoon happoa, kuten esimerkiksi sitruunamehua, joka pehmentää lehtikaalin puisevan koostumuksen hetkessä. Lisää myös ripaus suolaa. Hiero tämän jälkeen lehtiä kevyesti käsiesi välissä toisiaan vasten. 

Oletko jo tutustunut Tuorekset tuotteisiin, 
joiden avulla kasvispainotteisen ruoan valmistaminen käy helposti ja nopeasti? Tuorekset ovat täysin käyttövalmiita kasvissekoituksia, joiden avulla vältyt kasvisten pesemiseltä, kuorimiselta ja pilkkomiselta. Esimerkiksi Tuorekset Lehtikaali-kasviswok -kasvissekoituksesta voit valmistaa kekseliäästi erilaisia lehtikaaliruokia, kuten wokkeja, salaatteja tai vaikkapa suolaisia piirakoita.