Hyppää pääsisältöön

Tuorekset - Tutustuta lapsesi kasvisten kirjoon

Tutustuta lapsesi kasvisten kirjoon
Miten saada lapsi syömään tarpeeksi kasviksia? Ota ideat talteen artikkelistamme.

Suomalaiset ravitsemussuositukset ohjeistavat nauttimaan vähintään puoli kiloa kasviksia, kuten juureksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä, päivää kohden. Tämä tavoite on helppo täyttää, kun muistaa sisällyttää jokaiseen päivän ateriaan pienen määrän kasviksia. Lapset kannattaa totuttaa jo pienestä pitäen erilaisiin kasviksiin. Tutustumista uusiin makuihin on hyvä tehdä pienin askelin, jolloin kasviksista tulee pikkuhiljaa luonteva osa ruokavaliota.

Kannusta lasta maistamaan uusia makuja
On tavallista, että lapsi aristelee ennalta vieraita ruokia.Tutustumisesta erilaisiin kasviksiin ja makuihin kannattaakin tehdä hauskaa ja jännittävää. Maltti on valttia tässäkin, sillä uuteen makuun tottuminen voi vaatia jopa parikymmentä maistamiskertaa. Uusien ruokien syömisestä ei tule tehdä pakkoa, mutta lasta on hyvä kannustaa maistamaan.

Ota lapsi mukaan ruoanlaittoon
Lapset lähtevät yleensä innokkaasti mukaan yhteiseen ruoanlaittoon, kuten kasvisten kuorimiseen ja pilkkomiseen. Tällä tavoin he tulevat tutustuneeksi luontevasti kasvisten ulkonäköön ja koostumukseen. Ruokapöydässä uusien ruokien syöminen voi tuntua lapsesta pakottavalta, jolloin tutustuminen uusiin raaka-aineisiin ja makuihin voikin olla helpompaa perheen yhteisen ruoanlaiton lomassa.

Tutustukaa yhdessä hedelmä- ja vihannesosastojen tarjontaan
Kesäiset torit, kauppahallit ja ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastot tarjoavat värikkään elämyksen myös lapsille. Menkää yhdessä katsomaan, mitä kaikkea on tarjolla. Oma kiinnostuneisuutesi ravinteikkaita kasviksia kohtaan toimii myös hyvänä esimerkkinä lapsillesi.

Tarjoa koululaiselle terveellisiä kasvisvälipaloja
Jotta lapset tulisivat syöneeksi riittävästi kasviksia, tulee niitä olla helposti saatavilla. Iltapäivällä kotiin saapuvalle koululaisille kannattaa jättää houkuttelevia kasvisvälipaloja odottamaan.

Asettele tarjoiluastioihin erivärisiä kasviksia, kuten
·     viipaloitua porkkanaa ja kurkkua
·     kukka- ja parsakaalia
·     retiisejä
·     selleritankoja
·     punakaalin paloja
·     luumutomaatteja
·     herneenpalkoja
·     mandariinin paloja
·     vesimelonilohkoja
·     Tuorekset Naposteluhedelmiä

Dippikastike kruunaa kasvisvälipalan
Herkullisen kastikkeen valmistat esimerkiksi kermaviilistä, hunajasta, sinapista ja tuoreesta pilkotusta basilikasta. Mausta kastike lorauksella sitruunamehua sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria.